Site Rengi

Sosyal Mesafe – Maske – Kişisel Hijyen

Sosyal Mesafe – Maske – Kişisel Hijyen

Sosyal Mesafe – Maske – Kişisel Hijyen bu üç kelime artık yeni normal hayatımız oldu. Covid-19 virüsü hayatımıza girdiğinden beri ekranlarda , yürüdüğümüz alanlarda günün her saatinde karşımıza çıkıyor bu üç kelime peki biz bu kelimeleri ne kadar içselleştirdik.

Evet sorulması gereken en önemli soru bu biz bu tanımlamaları ne kadar kabullendik ne kadarını hayatımıza tatbik ediyoruz.

Yeni normalin önümüze sunduğu maske-mesafe-hijyen kelimelerinde biraz tanımlama yapalım.

Maske bizi ortamda bulunan virüslerden ve kötü havadan gelen ağır metallerden korur. Ama bu maske nasıl olmalıdır. Öncelikle maske alırken şunlara dikkat etmelisiniz. Maske en az üç katlı olmalı ve gramajlı nonwoven  kumaştan olmalıdır. Ön ve arka yüzde bulunan kumaşlar spunbond orta kumaş ise yine nonwoven kumaş olan ancak filtreleme özelliği yüksek seviyede olan meltblown kumaştan olmalıdır. Maske kullanırken ağız burnumuzu tamamen örtmesi gerekmektedir. Yüzümüz oturan geniş maskelerin kullanımı bizleri kullanım ve koruam açısından rahatlatacaktır.

Hijyen konusuna gelince toplum olarak zaten temizliğe önem veren bir yapımız vardır. Evlerde misafirlerimize covid-19 virüsü gelmeden önce bile kolonya ikram eder gelen misafirimize el hijyeni sağlardık. Geleneklerimizde yemekten önce her zaman eller yıkanır ve yemekten sonrada eller yıkanarak temizlik sağlanır.

Evimizde bu hijyene dikkat etmemize rağmen dışarıda sosyal hayatımız da hijyen kurallarına uymak çok zor oluyor. Berberlerde havlu kullanırken tek kullanımlık havlu yerine çok kullanımlı havlular kullanılıyor. Otellerde kullanılan çarşaflar, bornozlar, havlular hala tek kullanımlık değil. Buda virüsün yayılmasını sağlıyor. Toplum sağlığını tehdit ediyor

Ancak toplum olarak başaramadığımız en önemli şey sosyal mesafe çünkü toplum olarak sıcak kanlı bir yapımız vardır. İyi günde ve kötü günde her zaman birbirimize sarılır. Düğünlerde kola kola sırt sırta halay çekeriz. İşte bizim en yumuşak karnımız burasıdır. Sosyal mesafemizi korumadığımız için virüs yayılım hızını arttırmakta ailemiz ve toplumumuz büyük acılar çekmektedir.

Yeni normal hayatımızın artık normal hayata dönmesini sağlamak bizlerin elinde eğer ki toplumsal olarak mesafemiz koruyup, koruyucu özelliği olan maske takar ve gittiğimiz sosyal alanlarda tek kullanımlık kullan at ürünler kullanırsak en hızlı zamanda gerçek normal hayatımıza döneriz…